Menggeluncur

Muka hadapan buku 'Malay Sketches' yang diterbitkan pada 1903. (Sumber: Internet Archives)

Dipetik dan diterjemah dari buku bertajuk Malay Sketches yang ditulis oleh Sir Frank Swettenham pada 1903.

Menggeluncur merupakan satu permainan keramaian masa lapang yang unik diamalkan oleh orang Melayu di Perak. Menggeluncur ini selalu dikaitkan dengan aktiviti berkelah di mana ianya dihadiri oleh lebih kurang satu atau dua ratus dewasa dan kanak-kanak yang berpakaian bewarna-warni. Lokasi menggeluncur selalunya di kawasan air terjun yang bertingkah di lereng bukit, dan untuk tiba ke lokasi tersebut, mereka akan berjalan sejauh empat atau lima batu melalui jalan hutan. Setibanya di kawasan air terjun tersebut, mereka akan memanjat batu granit paling besar (lebih kurang 60 kaki panjang dan mempunyai kecuraman 45 darjah) di jeram yang mampu menampung bilangan orangramai yang hadir untuk menggeluncur. Air yang mengalir di atas batu granit jeram ini sedalam seinci atau dua. Di kaki batu granit jeram ini, airnya tidak lebih dari empat kaki dalam. Persekitaran air terjun yang dingin ini terdapat pokok-pokok hutan hijau yang menarik lebih-lebih lagi apabila sinaran cahaya matahari kadangkala menembusi celah-celah dedaunan pohon.

Kaum wanita akan mula memasak juadah untuk berkelah sementara kanak-kanak memulakan permainan menggeluncur ini. Untuk bermain menggeluncur, mereka akan memanjat ke atas posisi teratas di batu granit itu dan menggelongsor turun sejauh 60 kaki ke kolam air di kaki jeram. Walaupun menggeluncur digemari kanak-kanak, orang dewasa tidak ketinggalan untuk turut serta bermain. Selalunya kaum lelaki akan bermain dahulu, kemudiannya kaum wanita. Menggeluncur memerlukan teknik yang baik – cara duduk sewaktu menggelongsor di jeram yang betul adalah dengan duduk tegak. Ada di kalangan pemain lelaki yang akan duduk di atas upih pisang. Kaki pula dirapatkan dan jika teknik pemain betul, si pemain akan menggeluncur dengan baik.

Setelah penat menggeluncur pada tengaharinya, tibalah waktu untuk menikmati juadah yang baru sahaja dimasak oleh kaum wanita. Selepas tamatnya berkelah, mulalah mereka beramai-ramai berjalan pulang ke rumah masing-masing merentasi denai hutan dan sawah ladang.

Gambar ini dikatakan dirakam di Sungai Perak sewaktu Durbar di Kuala Kangsar pada tahun 1897, menunjukkan tetamu-tetamu British yang menghadiri Durbar dibawa menaiki gajah menuju ke kawasan berkelah untuk menggeluncur. (Sumber: Arkib Negara Malaysia)

Swettenham menambah yang walaupun aktiviti menggeluncur ini agak ganjil di mata orang Barat, kemungkinan jika dibawa ke Eropah, menggeluncur mungkin mempunyai potensi sebagai suatu aktiviti riadah yang menarik dan menyeronokkan!

Rujukan: Swettenham FA. Menggelunchor. In Malay Sketches. London, New York: John Lane; 1903. p31-7.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s