Siri ‘A History of Perak’: Campurtangan British, bah. 3

Paparan ini merupakan sambungan kepada sedutan dari buku A History of Perak karangan R.O. Winstedt dan R.J. Wilkinson. Di sini kita dapat melihat bagaimana British mengubah kedudukan mereka dalam isu campurtangan hal ehwal negeri-negeri Melayu, termasuk Perak.

Sewaktu Sir Harry Ord, Gabenor Negeri-negeri Selat, memeterai perjanjian dengan negeri Kedah pada tahun 1868[1], Pejabat Jajahan (Colonial Office) di London tidak membantah akan perjanjian tersebut. Namun begitu, Pejabat Jajahan telah mengeluarkan arahan yang menyatakan bahawa “…secara amnya, kami tidak menggalakkan Gabenor untuk membuat sebarang perjanjian dengan mana-mana pemerintah penduduk asal, kecuali dalam hal-hal yang dirasakan selaras dengan kepentingan dan polisi yang wujud dengan persetujuan kerajaan Empayar British.” Arahan ini sememangnya logik jika dibaca akan tetapi “polisi yang wujud dengan persetujuan kerajaan” di waktu Sir Harry Ord memegang jawatan Gabenor adalah polisi yang menghalang sebarang campurtangan dalam hal ehwal penduduk asal[2]. Apabila sekumpulan pedagang dari Melaka menghantar petisyen kepada Gabenor pada bulan Julai 1872 mengenai kerugian yang dialami mereka akibat perang saudara di Selangor, jawaban dari pejabat Gabenor di Singapura menyatakan:

“Polisi Kerajaan British menghalang sebarang campurtangan dalam hal ehwal penduduk asal, kecuali dalam hal-hal membanteras aktiviti lanun atau mengambil tindakan jika adanya serangan ke atas rakyat British atau negeri-negeri jajahan British; dan jika mana-mana pedagang mengambil risiko di kawasan luar dari jajahan British demi untuk mengaut keuntungan besar, Kerajaan British tidak dapat berbuat apa-apa untuk memberi sebarang perlindungan.”

Jawaban ini dibuat dengan persetujuan Lord Kimberley[3] pada bulan Disember 1872. Arahan untuk tidak campurtangan ini sekali lagi diutarakan dalam sebuah pekeliling bertarikh 5 Julai 1873 dan juga di dalam surat yang ditulis kepada Seymour Clarke bertarikh 5 Ogos 1873. Namun begitu, dari tarikh tersebut terdapat tanda-tanda yang menunjukkan bahawa polisi untuk British tidak campurtangan ini mula beralih, dan ini dapat dilihat di dalam kandungan sepucuk pekeliling kepada Gabenor bertarikh 20 September 1873:

“Kerajaan British sememangnya tidak mahu untuk campurtangan dalam mana-mana hal ehwal negeri-negeri penduduk asal; akan tetapi memandangkan yang kerajaan British sudah mempunyai pertalian rapat dengan negeri-negeri ini, kerajaan British merasakan yang ianya mempunyai tanggungjawab untuk menghulurkan bantuan kepada Raja-raja pemerintah yang boleh menyelamatkan negeri mereka yang kaya dengan sumber asli ini dari musnah sama sekali akibat persengketaan dalaman.

“Oleh itu, kami memerlukan pihak anda di Singapura untuk menentukan keadaan politik sebenar di setiap negeri Melayu dan melaporkan balik kepada London, pada pendapat anda, mana-mana negeri Melayu yang dirasakan perlunya Jabatan Jajahan mengambil langkah untuk menstabilkan keadaan dan mengembalikan keamanan supaya perdagangan British dengan negeri-negeri tersebut dapat perlindungan yang sewajarnya. Kami juga menasihati pihak anda untuk mempertimbangkan samada perlunya seorang pegawai British untuk menetap di negeri-negeri yang dimaksudkan di atas. Namun begitu, perlantikan pegawai ini perlu mendapat persetujuan penuh dari Raja pemerintah negeri tersebut, dan gaji pegawai itu perlu dibayar oleh pihak anda di Singapura.”

Sir Andrew Clarke, Gabenor Negeri-negeri Selat (1873-1875) yang menggantikan Sir Harry Ord. (Sumber: Wikimedia)

Sememangnya polisi campurtangan ini telah dipertimbangkan oleh London seawal Ogos 1873 sebelum diluluskan pada September 1873. Keputusan untuk campurtangan ini dibuat bukan oleh Sir Harry Ord sendiri, lebih-lebih lagi di waktu itu beliau akan meninggalkan kedudukannya sebagai Gabenor, tetapi oleh penasihat-penasihat Gabenor disebabkan pertelingkahan yang banyak berlaku di Larut, Selangor dan Negeri Sembilan. Arahan untuk campurtangan ini juga lebih ditujukan kepada bakal Gabenor yang baru, Sir Andrew Clarke, yang di waktu itu masih berada di London.

Kemungkinan juga polisi asal British untuk tidak campurtangan menyusahkan pentadbiran Negeri-negeri Selat, lebih-lebih lagi apabila pentadbiran ini diterajui seorang Gabenor yang serba boleh sepert Gabenor Ord. Jika dilihat keadaan kacau-bilau di waktu itu, perubahan polisi British supaya campurtangan sebenarnya dirasakan amat wajar. Sewaktu Raja Yusuf menghantar surat kepada Gabenor di Singapura pada tahun 1869 untuk menuntut takhta negeri Perak, Setiausaha Jajahan (Kolonel Macpherson) dengan terbuka mengatakan yang beliau kecewa kerana tidak mengambil kesempatan untuk campurtangan dalam masalah politik di Perak sekaligus meletakkan seorang pegawai British di Perak. Sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan pada 1871 yang dianggotai pentadbir British (termasuk Major MacNair) juga menyatakan perlunya Residen British diletakkan untuk mentadbir negeri-negeri Melayu. Sir George W.R. Campbell, Leftenan-Gabenor Pulau Pinang, pada 1872 menyatakan:

“Dengan rendah dirinya saya ingin menyatakan, lebih-lebih lagi sebagai seorang pegawai yang baru sahaja bertugas di rantau ini, yang kita perlu memikirkan samada perlantikan seorang Residen atau agen politik British di negeri-negeri Melayu akan memberi faedah yang ketara, seperti mana kita dapat lihat di India. Jika dilantik, Residen ini perlu mempunyai kecekapan mentadbir, sahsiah yang baik dan perlu fasih bertutur dalam bahasa Melayu. Ini dapat dilihat di India, di mana negeri-negeri yang mempunyai pegawai British yang cekap mudah berkembang dan pembangunan berlaku dengan pesat dalam hanya beberapa tahun.”

Dari sini, kita boleh membuat kesimpulan yang keputusan untuk campurtangan dalam hal ehwal negeri-negeri Melayu ini dipersetujui ramai pihak dalam pentadbiran British, dan bukannya datang dari Gabenor Ord seorang. Ketibaan Sir Andrew Clarke di Singapura sebagai Gabenor yang baru pada November 1873 dengan tidak sengaja sama dengan waktu keputusan London membenarkan campurtangan British di negeri-negeri Melayu, dan beliau mendapat arahan untuk berbuat demikian di London lagi.

Dan pada 20 Januari 1874, Perjanjian Pangkor ditandatangani.

[Bersambung…]

Notakaki:
[1]Perjanjian di antara Kedah, Siam dan pihak British ini dibuat untuk mengukuhkan perjanjian asal yang dibuat pada 1802, berkenaan garis sempadan antara Province Wellesley dan Kedah. Kerajaan British di Province Wellesley dan Pulau Pinang juga dikehendaki membayar 10 ribu dolar Sepanyol setahun kepada Kedah.
[2]Yakni orang-orang Melayu dalam konteks rantau ini.
[3]John Wodehouse, 1st Earl of Kimberley merupakan seorang pentadbir yang bertugas di Pejabat Jajahan di London yang kemudiannya memegang jawatan Menteri Luar Negeri pada 1894.

Rujukan: Winstedt RO, Wilkinson RJ. A History of Perak. In: VIII – British Intervention. Kuala Lumpur; MBRAS: 1974. p95-7.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s