Siri ‘A History of Perak’: Campurtangan British, bah. 4

Paparan ini merupakan sambungan kepada sedutan dari buku A History of Perak karangan R.O. Winstedt dan R.J. Wilkinson. Di sini kita dapat melihat bagaimana Sir Andrew Clarke mengambil langkah pertama untuk British campurtangan dalam hal ehwal negeri Perak melalui Perjanjian Pangkor pada 1874.

Sememangnya berbagai cara boleh digunakan untuk campurtangan dalam hal ehwal negeri Perak, dan tindakan Sir Andrew Clarke dalam hal ini adalah seperti berikut – perubahan polisi asal Sir Harry Ord (mantan Gabenor), pengiktirafan hak Raja Muda Abdullah untuk menjadi Sultan, pemilihan Mr. (J.W.W.) Birch sebagai Residen dan panduan yang diberi kepada Birch dalam menjalankan tugas pentadbiran.

Pemandangan Singapura di akhir kurun ke-19. (Sumber: Google Images)

Sewaktu Perjanjian Pangkor dimeterai, Sir Andrew Clarke mungkin tidak mengetahui yang mantan Gabenor Ord telah sebelum ini mengiktiraf Menteri Ngah Ibrahim sebagai pemerintah Larut yang boleh dikirakan bebas dari pengaruh Sultan. Dokumen perihal Menteri Larut berada di Pulau Pinang diwaktu itu dan dokumen ini hanya dapat dikaji oleh Gabenor Clarke pada 23 Januari 1874. Dari dokumen tersebut, walaupun kenyataan yang dibuat mantan Gabenor Ord di Majlis Singapura (Singapore Council) tidaklah eksplisit, kekacauan yang berlaku di Larut dianggap oleh Singapura sebagai masalah yang perlu diselesaikan oleh pentadbiran di Pulau Pinang. Di waktu itu, segala nasihat yang diberi berkenaan hal ehwal di Larut adalah melalui Leftenan-Gabenor Anson di Pulau Pinang; manakala penasihat-penasihat Gabenor Clarke di Singapura seperti Mr. (Thomas) Braddell yang tidak pernah ke Larut mungkin tidak dapat memberi gambaran sebenar tentang kekacauan di sana.

Tan Kim Ching. (Sumber: Google Images)

Walaupun Gabenor Clarke telah diarahkan oleh London untuk memperkenalkan sistem Residen, beliau tidak menerima arahan tentang kaedah yang patut digunakan untuk berbuat demikian. Oleh itu, beliau mengambil kesempatan terdekat apabila Raja Muda Abdullah yang baru dilepaskan dari tahanan oleh Leftenan-Gabenor Anson (Raja Abdullah sewaktu itu ditangkap oleh anak kapal Midge) berada di Singapura setelah meminjam $1,000 dari Shahbandar (Uda Maamor). Bagi sesetengah pihak, Raja Muda Abdullah dirasakan sebagai seorang yang tidak boleh dipercayai manakala musuhnya, Menteri Ngah Ibrahim, merupakan pembesar yang kuasanya diiktirafi penduduk Larut. Raja Muda Abdullah sanggup menerima sistem Residen tersebut asalkan beliau dapat menduduki takhta negeri Perak sebagai Sultan. Sewaktu Raja Muda Abdullah berada di Singapura, beliau disara oleh seorang hartawan Cina bernama (Tan) Kim Ching[1], yang merupakan Konsul kerajaan Siam. Kim Ching sebelum ini telah membuat perjanjian bersama Raja Muda Abdullah di mana beliau mendapat hasil kutipan dari Larut selama sepuluh tahun jika beliau boleh memujuk pihak British untuk mengiktiraf Raja Muda Abdullah sebagai Sultan Perak. Seorang ahli Majlis Singapura bernama W.H. Read kemudiannya membawa Raja Muda Abdullah untuk berjumpa dengan Gabenor Clarke, dan selepas itu memujuk Raja Abdullah untuk menulis surat bertarikh 30 Disember 1873 meminta supaya seorang Residen dilantik jika Raja Abdullah menaiki takhta. Inilah peluang keemasan yang Gabenor Clarke nantikan selama ini.

Gabenor Clarke memikirkan yang ianya adil jika Raja Muda Abdullah mengiktiraf kedudukan Menteri Larut setelah menjadi Sultan, dan Menteri Larut berbuat sedemikian kepada Raja Abdullah. Namun, jalan tengah yang dicarikan ini tidak akan berhasil kerana Ngah Ibrahim tidak akan mengiktiraf Raja Abdullah sebagai Sultan, lebih-lebih lagi apabila British sudahpun sebelum ini sudah mengiktiraf kedudukan dirinya sendiri sebagai pemerintah Larut. Namun, sikap Menteri tersebut tidak diketahui Gabenor Clarke dan penasihatnya, Thomas Braddell, lalu mereka menganggapnya sebagai seorang yang degil, tidak menuruti perintah dan suka memberi masalah, dan ini dinyatakan di dalam laporan yang dibuat oleh Braddell tentang rundingan di Pangkor. Braddell pula, sewaktu menegur Ngah Ibrahim tentang penggunaan gelaran tengku, tidak tahu bahawa di Perak seorang menteri yang tidak berdarah raja boleh dipanggil tengku, tidak seperti di Singapura di mana gelaran tengku hanya boleh digunakan oleh anak-anak raja sahaja.

Perjanjian Pangkor, 1874. (Sumber: Arkib Negara Malaysia)

Pada 20 Januari 1874, Gabenor Clarke berjaya memujuk (Raja) Bendahara, Temenggung dan Menteri Larut untuk turut bersama pembesar-pembesar dari Hilir Perak, (Datuk) Seri Agar DiRaja, Laksamana (sepupu kepada bonda[2] Raja Abdullah) beserta timbalannya Raja Mahkota, dan Shahbandar, yakni pembesar-pembesar yang asalnya menyokong Raja Abdullah. Raja Abdullah pun menjadi Sultan Perak dan baginda bersetuju untuk menerima seorang Residen British di mana “… nasihatnya mestilah diminta dan diambil tindakan atas semua persoalan selain yang menyentuh agama Islam dan adat istiadat orang Melayu.“[3]. Di mata British, Sultan Abdullah merupakan Raja yang berhak menduduki takhta negeri Perak, yang bijak dan memahami nilai-nilai hidup Barat, dan tindakan pembesar-pembesar Melayu menghalang beliau daripada menjadi Sultan kerana beliau tidak menghadiri pengkebumian Almarhum Sultan Ali dianggap oleh British sebagai “tidak munasabah”. Walaupun perlantikan Sultan Ismail sah, beliau “dipecat” dan diberi gelaran baru[4] dan pencen sejumlah $1000 sebulan.

Gambar yang dirakam pada tahun 1875 ini menunjukkan pentadbir dan pegawai British yang terlibat dalam Perjanjian Pangkor yang ditandatangani pada 1874. Sir William Jervois, yang duduk di tengah-tengah merupakan Gabenor baru menggantikan Gabenor Clarke. Berdiri dari kiri - Dr. Anderson; Kepten Innes; Mejar F. McNair; Lt. Henry Mc Callum; J.W.W Birch; W. Knaggs (memakai suit terang); Kepten Speedy; Frank Swettenham. (Sumber: Arkib Negara Malaysia)

Setelah selesai perjanjian dimeterai, Raja Osman (ibni Almarhum Sultan Ali) tetap memegang jawatan Raja Bendahara. Ngah Ibrahim kekal sebagai Menteri Larut[5] walaupun British merasakan beliau tidak efektif dalam menangani masalah kekacauan di Larut. Gabenor Clarke juga merasakan jika jawatan Menteri dikekalkan bagi Ngah Ibrahim, keamanan boleh dipastikan di daerah tersebut. Namun begitu, Menteri Ngah Ibrahim diminta untuk membayar kepada British wang kerugian akibat kekacauan di Larut. Tidak menghairankanlah beliau menjadi marah setelah selesainya Perjanjian Pangkor, lebih-lebih lagi apabila beliau pernah menulis surat pada 1873 kepada Sultan Abdullah sewaktu baginda bergelar Raja Muda menjanjikan untuk mengiktiraf Raja Muda Abdullah sebagai Sultan Perak dengan syarat yang Sultan Abdullah tidak masuk campur dalam hal ehwal daerah Larut. Namun begitu, dua atau tiga hari setelah menerima surat tersebut, Raja Muda Abdullah memberi persetujuan untuk menyokong kongsi gelap Ghee Hin, musuh kepada kongsi gelap Hai San yang disokong Ngah Ibrahim. Setelah Perjanjian Pangkor selesai, Sultan Abdullah diminta untuk menyerahkan kepulauan Dinding kepada Britain walaupun ini menimbulkan kemarahan para pembesar Melayu. Oleh kerana perjanjian awal yang dibuat kepada (Tan) Kim Ching, Sultan Abdullah juga menyerahkan secebis dari tanah besar Dinding[6] kepada British.

[Bersambung…]

Notakaki:
[1]Tan Kim Ching (陳金鐘) merupakan anak kepada Tan Tock Seng, seorang hartawan di Singapura.
[2]Wan Ngah Mahtra.
[3]Fasal 6, Perjanjian Pangkor.
[4]Gelaran baru Raja Ismail adalah ‘Sultan Muda’ setelah Perjanjian Pangkor ditandatangani.
[5]Winstedt menerangkan dalam bukunya yang Menteri Larut meminta supaya beliau diberi kerusi untuk duduk bersama Raja-raja yang hadir di meja perjanjian, namun beliau dikerah oleh Mejar (Frederick) McNair untuk duduk di atas lantai kapal bersama pembesar-pembesar Melayu yang lain.
[6]Cebisan tanah besar dan kepulauan Dinding ini merupakan jajahan Manjung sekarang.

Rujukan: Winstedt RO, Wilkinson RJ. A History of Perak. In: VIII – British Intervention. Kuala Lumpur; MBRAS: 1974. p97-9.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s