Siri ‘A History of Perak’: Campurtangan British, bah. 5

Paparan ini merupakan yang terakhir dari Bab VIII buku A History of Perak karangan R.O. Winstedt dan R.J. Wilkinson. Di sini kita dapat melihat perubahan yang berlaku di Perak sebaik sahaja Perjanjian Pangkor ditandatangani.

Sebaik sahaja Sultan Abdullah kembali untuk bersemayam di Batak Rabit, Laksamana (Mohd Amin) dan pembesar-pembesar Melayu yang lain bermesyuarat akibat tidak puas hati dengan syarat-syarat yang termaktub dalam Perjanjian Pangkor yang ditandatangani tempohari, lebih-lebih lagi tentang pengambilan kepulauan dan daerah Dinding oleh British. Walaubagaimanapun, mereka agak gembira dengan syarat yang tidak membenarkan Residen British untuk sama sekali campurtangan dalam adat Melayu dan hal-hal agama Islam. Menteri Larut (Ngah Ibrahim) juga telah membayar sejumlah $12,000 kepada seorang peguam untuk membawa kes beliau ke parlimen di London akibat tindakan yang diambil ke atas beliau oleh British selepas Perjanjian Pangkor, akan tetapi tindakan Menteri Larut ini dihalang oleh Sultan Abdullah. Halangan dari Sultan Abdullah menimbulkan kemarahan Sultan (Muda) Ismail. Apabila (J.W.W.) Birch dan (Frank) Swettenham tiba di Belanja untuk meminta Sultan (Muda) Ismail menyerahkan alat kebesaran negeri Perak, kedua-dua pegawai British ini ditegur oleh Sultan (Muda) Ismail kerana tidak beradab (mereka tidak duduk bersila setibanya di kediaman Sultan Muda Ismail), dan oleh kerana itu, mereka tidak diberi apa-apa kemudahan pengangkutan, samada mengikut jalan sungai atau menaiki gajah, apabila meninggalkan Belanja.

Sultan (Muda) Ismail juga hampa dengan Kulop Riau yang membina jalan dan mengambil masuk ramai pekerja berbangsa Mandailing dari Sumatera untuk membuka lombong bijih timah di Sungai Raya. Bagi Sultan (Muda) Ismail, pembinaan jalan dan lombong ini akan membuka jalan untuk pedagang dan pelombong Eropah memasuki Perak. Maka, dicukainya pelombong-pelombong Mandailing itu setinggi-tingginya menyebabkan bilangan mereka berkurangan dari dua ribu menjadi empat ratus. Sementara itu, Sultan Abdullah telah menerima bayaran sejumlah $13,000 dari seorang Cina Singapura bernama Cheng Ti untuk hak mengutip cukai di hilir Perak. Tindakan Sultan Abdullah ini sebenarnya melanggar arahan dari Singapura di mana sebarang perjanjian untuk membenarkan sesiapapun untuk mengutip cukai, perlu mendapat keizinan Gabenor.

Lombong bijih timah di Taiping, 1880an. (Sumber: Arkib Negara Malaysia)

Kawasan bijih timah paling utama di Larut pada dekad 1840-50 berada di Kelian Pauh, tapak Penjara Taiping sekarang. Gambar yang dirakam pada tahun 1890 ini menunjukkan gajah yang sering digunakan sebagai pengangkutan utama di Kamunting. (Sumber: Arkib Negara Malaysia)

Posisi Residen Perak sebenarnya tidak diisi serta-merta setelah Perjanjian Pangkor. Kepten Speedy, yang sebelum ini berkhidmat dengan Menteri Larut, telah dilantik sebagai Pembantu Residen. Kepten Speedy telah diarahkan untuk memastikan kongsi-kongsi Cina di Larut meletakkan senjata mereka dan memusnahkan kubu-kubu peperangan mereka. Untuk ini, Kepten Speedy dibantu oleh tiga pegawai yang termasuk Mr. Pickering yang faham dengan hal-ewal orang Cina di Larut. Beliau juga disukai kuli-kuli Cina di mana mereka pernah dihiburkan oleh Pickering dengan tiupan bagpipenya. Laporan dari Speedy bertarikh 23 Februari menyatakan yang tugas mereka di Larut telah berjaya. Seramai 45 wanita Cina dibebaskan dari tahanan kongsi-kongsi gelap dan kongsi-kongsi yang berbalah sebelum ini telah bersetuju untuk mengerjakan lombong-lombong bijih berasingan. Keamanan dicapai dan kaum Cina yang sudah tidak rela berbalah lagi berasa gembira dengan kembalinya kedaulatan undang-undang di rantau ini. Namun begitu, ketiga-tiga pegawai yang membantu Speedy telah diberi layanan yang agak buruk oleh Menteri Larut sebagai balasan kepada tindakan yang dikenakan ke atasnya setelah Perjanjian Pangkor ditandatangani.

Sebelum ini, hasil dari pengeluaran bijih timah di Larut menjangkau jumlah $18,000 sebulan, di mana cukai eksport dan royalti dari ini berjumlah $15,000. Setelah Perjanjian Pangkor, hasil pengeluaran bijih di Larut hanya berjumlah $1338 dalam bulan Mac 1874. Kos perbelanjaan untuk daerah Larut (tidak termasuk kos bangunan, kerjaraya dan perbelanjaan khas) dianggarkan oleh Speedy sejumlah $3000 sebulan. Hasil pengeluaran bijih yang bertambah baik pada bulan Mei dengan jumlah sebanyak $3217 menjanjikan hasil yang lebih baik di masa hadapan, lebih-lebih lagi dengan adanya aktiviti melombong yang lebih ekstensif. Maka, kedudukan kewangan Larut berada dalam keadaan memuaskan pada akhir 1874. Namun begitu, percubaan Sultan Abdullah untuk mengutip cukai tanpa melalui saluran yang rasmi telah menyebabkan masalah. Sebagi contoh, Sultan Abdullah telah membenarkan seorang bernama Abdul Karim untuk membeli tanah lombong, sawah bendang dan ladang di tebing kanan Sungai Kerian pada Mac 1874 tanpa pengetahuan pentadbiran British. Sultan Abdullah juga pada bulan Ogos tahun itu risau jika berlakunya perang saudara di antara baginda dengan pihak Sultan (Muda) Ismail dan Raja Yusuf. Rupa-rupanya perbalahan telah pun bermula di antara Sultan (Muda) Ismail dengan anak kepada Sri Adika Raja di Kuala Tampan dan Banggul Belimbing, Hulu Perak. Sultan (Muda) Ismail berharap yang Maharaja Johor[1] akan menyokong perjuangan beliau. Di waktu yang sama, Sultan (Muda) Ismail menyatakan yang beliau akan mengambil nasihat British tetapi menafikan yang beliau bersepakat dengan Raja Tongkak.

Henry Herbert, Earl of Carnavon ke-4. (Sumber: Wikimedia)

Di waktu itu kesemua jawatan British di Tanah Melayu adalah untuk tempoh yang terhad dan pemilihan jawatan perlu dibuat oleh Gabenor di Singapura. Tiga calon untuk jawatan Residen Perak pertama terdiri daripada Thomas Braddell, Mejar McNair dan James Wheeler Woodford Birch. Pada Oktober 1874, Gabenor Sir Andrew Clarke memilih Birch sebagai Residen Perak pertama dan ianya dikatakan yang Birch juga merupakan pegawai pilihan Sultan Abdullah. Gabenor Clarke kemudiannya melaporkan kepada Earl of Carnavon yang juga menyandang jawatan Menteri Luar Negeri British di London pada 30 Disember 1874 tentang pelantikan itu. Earl of Carnavon percaya yang “Gabenor Clarke telah memikul tanggungjawab yang amat berat untuk membuat pilihan tersebut” dan yakin dengan “kebolehan Birch untuk berinteraksi dengan orang-orang Melayu dengan baik dan cekap”. Birch sebelum ini pernah bertugas sebagai pegawai di Ceylon (Sri Lanka) dan dikatakan mempunyai daya bekerja yang kuat.

______________________________________

Demikianlah terjemahan siri pertama dari buku A History of Perak oleh Winstedt. SembangKuala akan kembali dengan paparan susulan dari buku ini dalam masa terdekat.

Notakaki:
[1]Maharaja Abu Bakar ibni Daing Ibrahim (1868-1886), yang kemudiannya Sultan Johor dari 1886 hingga 1895.

Rujukan: Winstedt RO, Wilkinson RJ. A History of Perak. In: VIII – British Intervention. Kuala Lumpur; MBRAS: 1974. p99-101.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s